Råd og tips for nybegynnere
DE FØRSTE DAGENE:
Valpen må bli kjent med sine nye familiemedlemmer. Tilpassing til nytt miljø forutsetter at valpen får følge en jevn rytme. Regelmessighet, være konsekvent og kjærlighet er viktig, slik at den føler seg trygg. Besøkende kan komme etter et par dager, da valpen begynner å få tillit til familiemedlemmene.
Viser valpen stor entusiasme over besøkende, så pass på at besøkende hilser på valpen når den har kommet over den første entusiasmen. Dette kan forhindre at valpen utvikler en høyrøstet og voldsom måte å hilse på!
For ikke å få for mye bråk ved dørene når det ringer på, så må ikke menneskene i huset storme mot døren. Dette vil gi signaler til hunden.
Når man kommer hjem fra arbeid og skole skal vi hilse på menneskene i huset først, deretter hunden. Dette for at hunden skal lære rangordningen i familien.
TISSETRENING:
Det er den første innlæringsprosessen den utsettes for. Valpen skal ha sin mat til bestemte tider, dette er en forutsetning for at den raskt skal bli husren. En valp skal aldri straffes i forbindelse med at den gjør fra seg på gulvet, TA DEN BARE STRAKS MED UT, slik at den forstår at det er der det skal gjøres. Gi mye ROS NÅR DEN GJØR FRA SEG UTE. Regn med at valpen må ut når den har sovet, spist eller lekt.
SOSIALISERING/TRENING:
Den metoden som skal brukes ved all hundetrening kalles positiv forsterkning. Dette innebærer at en belønner ønsket atferd og ignorerer uønsket atferd. Avled valpens oppmerksomhet, gi den en leke når den tygger på noe som er ulovlig. Etter hvert lærer den ordet nei, når den gjør noe ulovlig. Husk å bruke ordet nei akkurat i øyeblikket den gjør noe galt, aldri en stund etterpå. Valper glemmer fort, og vil ikke skjønne hvorfor du ikke er fornøyd, og vil da bli usikker på deg.
For å bli trygg i hverdagssituasjoner: Ta valpen med til byen, la den hilse på babyer, eldre. Ta en tur på togstasjon. Bilkjøring, start med små turer, snartur i butikken, la valpen være i buret eller festet i et bilbelte, og den lærer snart at du straks er tilbake. La ikke hunden være alene i bil uten at det er aircondition på varme dager. Det kan få katastrofale følger.
Valpen trenger ikke slite seg ut fysisk den første tiden. Det er mer viktig at den får et godt stabilt hjem, er trygg på sin nye familie og omgivelsene. Ved å gi den MENTAL utfordring blir den sliten og fornøyd, med økt selvtillit for hver ting den mestrer. Valpen må også ha mosjon, men dette må absolutt ikke overdrives. Valpen må vennes til å gå i bånd og være med deg i nye miljøer. Lange turer bør ventes med til den er over året, IKKE sykkelturer eller joggeturer før den er 1 år gammel. Dette på grunn av hofter, og kan gi en hund som venner seg til aktivitet hele tiden.
Du kan aktivisere valpen på mange måter: Lek med den , kast ball, bli, sitt ,dekk, osv gi den god bit ved ønsket atferd. Overdriv gjerne med ros og godbiter den første tiden. Gjemsel: Gjem en godbit under f.eks en papptallerken og den vil snuse seg frem. Etter hvert når den har lært sitt og bli, gjemmer du godsaker i et annet rom, og den vil snuse seg frem, starten på "sporing". Kast godbiter utover gresset og la valpen lete.
Mister du noe i gulvet og det blir bråk og valpen blir redd, IKKE trøst den, men ta det rolig opp, vil den lukte på "tingen" la den gjøre det.
VALPER OG BITING:
En valp leker ofte og den biter! Skarpe tenner har de også. Fra valpen har vært med søsken og hundemamma, har den lært at ved piping så har man bitt for hardt og vil normalt slippe, dette lærer valpen hos flokken sin. Overtredelse vil bli straffet av en reprimande. Når valpen kommer til sin nye familie, må den lære at biting ikke er akseptabelt. Valpen lærer seg bitehemning ved at vi piper/hyler når tennene kjennes. Dette virker godt, og så er det litt morsomt å se det forfjamsete uttrykket til valpen. Når valpen slipper, gi den en av dens egne leker og lek med den.
HJEMME ALENE!
Alene hjemme må trenes opp gradvis, slik at hunden ikke får separasjonsangst. I begynnelsen skal du bare gå ut av døren og inn igjen. Dvs Hvis valpen hyler skal du vente til den har vært stille i noen sekunder før du går inn igjen. Dette for at ikke hunden skal koble hyling til at den oppnår at du kommer tilbake. Utvid tidsintervallene gradevis. Fellen er at mange ønsker å kose ekstra med valpen både før vi går og når vi kommer tilbake. IKKE gjør dette, da underbygger du bare ensomheten. Vær litt "overlegen" både når du drar og når du kommer tilbake. Viktig å trene på dette tidlig i valpens liv. Bør være alene en times tid hver dag, før du begynner på jobb for fullt.! For sikkerhets skyld må man passe på at valpens område er er tyggesikkert (ledninger, giftige planter, skadelige ting) Et eget hunderom eller bur vil være lurt til valpen blir voksen. Friskt vann må selvfølgelig være tilgjengelig, samt leke og tyggeben.
GENERELT.
En valp ønsker å sove i nærheten av eier. Lurt å tenke langsiktig og venne valpen til at når den sover skal den ha en fast plass. F.eks. hundeseng eller bur. Gradevis venne den til å sove uten at du er der hele tiden. Ikke gå i dulle fella!! Det kan nok være lurt å IKKE la den sove i senga, da dette er et territorium, og en risikerer konflikter med andre familiemedlemer (spesiellt barnefamilier). Fast soveplass om natta gir trygghet og forutsigbarhet for mennesker og dyr.
Valpen må lære hva nei er, og man bør ha noen faste regler som gjelder hele tiden. Det kalles å være konsekvent.
MAT.
Gi mat til faste tider, vil ikke valpen ha, ta den bort etter 10 minutter og prøv igjen senere.
Valpekjøpere gjør slik: Den første måneden når dere har fått valpen får de mat 3 ganger pr dag, morgen, midt på dagen og middag (følg dosering oppført på matsekken). De har fått opp til 6-7 måltider av meg fra 4 ukers alder og frem til 8 ukers alder, dette fordi det er denne perioden de absolutt vokser mest. Men etter hvert vil de vokse saktere og derfor 3 måltider pr dag. Ved 4-5 måneders alder går dere ned til 2 måltider, morgen og middag. Dette gjør mange hele hundens voksne liv, mens andre gir kun ett måltid (middag). Familiene selv må prøve seg frem, hva som passer dere og hunden best. Når valpen spiser skal den etter hvert vennes til å få mat etter familien har spist middag. Deretter lære seg å vente til vi sier "versegod".
Jeg gir tørrfor uten å bløte opp, da får de friskere tenner. Av og til får de litt middagsrester blandet i foret, skal veldig lite til for en hund, da de bruker lukt og ikke syn på maten. Dette er opp til dere. Gir ikke vitamintilskudd da foret skal gi hunden alt den trenger. Gir bare av og til - en tesje olivenolje (bra for pels og hjertet). Blander også av og til Cultura eller annen sur melk(spiseskje) bra for mage og alergi. Om pelsen blir blassere, (brunskjær rundt snute) evt andre steder, gi litt tilskudd av sink, dette vil gjøre pelsen svartere. La hunden være i fred når den spiser, men de voksne skal på valpestadiet stadig ta ned i matskåla, for at hunden ikke skal passe på maten. Løft matskåla opp og etter noen sekunder sett den ned. Hunden trenger ikke være redd for maten da den vet vi gir den tilbake!
TANNHELSE:
Puss tennene ukentlig, optimalt hver dag. Viktig å venne valpen til tannpuss fra 8-12 ukers alder. Det finnes tannkrem beregnet på hunder, men det er greit å bruke f.eks. leverpostei. Finn noe som valpen kan like. Det er viktigere å pusse enn hva som er på tannbørsta. Det er ok å bruke vanlig tannbørste, slike som vi selv bruker. Bruk i så fall barnetannbørste til å begynne med til valpen.
Lykke til.